Студентите посетиха Пловдивската народна библиотека

С благословението на Негово Високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов – Ректор на ДУ Пловдивска духовна семинария и Православна духовна академия „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Пловдив, на 01 септември 2023 г. част от студентите от II-ри курс (задочно обучение) посетиха Народна библиотека „Иван Вазов“ – гр. Пловдив. Възпитаниците на духовното заведение бяха водени от техния преподавател по дисциплина „Литургика“ – д-р Делян Тодев, който е и инициатор на събитието. Лекцията се водеше от д-р Петко Георгиев, който е Главен библиотекар и завеждащ отдел „Специални сбирки“ при Пловдивската народна библиотека.

Студентите имаха възможността да се докоснат и да видят с очите си част от колекция „Специални сбирки“, които се съхраняват в Народната библиотека. Ръкописите, които се видяха са: Изборно Евангелие на гръцки език от края на X началото на XI в. Псалтир от 1638 г., Типик от XIVв., Служебен Миней за м. Ноември от 1965 г. и фототипни издания на Лондонското Четвероевангелие и на Реймското Евангелие.

Бяха показани и редки първопечатни книги като: Четириевангелието на йеромонах Макарий, печатано в 1512 г. в гр. Търговище, Венецианските издания на Божидар Вукович – Октоих от 1536 г. и Часослов на Яков Крайков от 1566 г., а така също и Възрожденските книги – Неделник на св. Софроний Врачански от 1806 г., Рибния буквар на д-р Петър Берон, Офортите на Рембранд и др.

Ръководството на ДУ ПДС и ПДА „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Пловдив изказва благодарност за любезното домакинство на д-р Георгиев и Народна библиотека „Иван Вазов“ – гр. Пловдив.

Споделете с приятели или колеги