Ръководство

Духовен наставник - Негово Високопреосвещенство † Пловдивски Митрополит НИКОЛАЙ

Митрополит Николай е завършил гимназия в София и двугодишен паралелен курс в Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“. 

След дипломирането си в Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ продължава обучението си в Московската духовна академия, където получава научната степен „кандидат на богословските науки

След дипломирането си в Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ продължава обучението си в Московската духовна академия, където получава научната степен „кандидат на богословските науки.“

Ректор - Ставрофорен Свещеноиконом д-р Добромир Костов

Отец Добромир Костов е роден на 5 юни 1975 г. в Асеновград. Към служба на Бога се обръща по настояване на баща си и влиза в първия випуск на възстановената през 1990 г. Пловдивска семинария.

През 1997 г. влиза в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. През 2001 г. е ръкоположен за свещеник от приснопаметния Пловдивски митрополит Арсений и е назначен като енорийски свещеник в селата Червен, Орешец и Добростан, всички в Асеновградската духовна околия. През 2004 г. след приемането на Закона за вероизповеданията, който слага край на разкола, митрополит Арсений го назначава за председател на храм „Св. Димитър“ в Асеновград. Дотогава тази църква е била управлявана от разколници.

Преподава Литургика и Пастирско богословие.

Заместник Ректор - доц. д-р Димитър Мирчев

Димитър Мирчев е роден през 1976 г. в Пазарджик. Завършва с пълно отличие Семинарията в Пловдив през 1995 г.

През 2000 г. завършва с отличие Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Завършва и втора магистърска степен във ФКНФ при СУ „Св. Климент Охридски“ в специалност „Антична култура и литература“. През 1998 г. става възпитател в Семинарията в София, а след година се прехвърля в Пловдивската.

От 2008 г. е заместник-ректор по учебно-възпитателната дейност на Пловдивската духовна семинария. От 1 февруари 2014 г. поема същия ресор като заместник – ректор в Православна духовна академия „Св. св. Кирил и Методий“.

Преподава латински и старогръцки език в Семинарията, латински език с медицинска терминология в Медицинския университет в Пловдив.

Хоноруван преподавател е по латински и старогръцки език в ПУ „Паисий Хилендарски“. Автор е на монографията „Православната християнска традиция, изразена и съхранена чрез храмовото строителство от ІV – ХХ век“.