Студенти от ПДА посетиха НБ ,,Иван Вазов” – гр. Пловдив

С благословението на Негово Високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов – Ректор на ДУ Пловдивска духовна семинария и Православна духовна академия „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Пловдив, на 29 март 2023 г. студенти от II-ри курс (редовно обучение) и учениците от XI-ти клас и посетиха Народна библиотека „Иван Вазов“ – гр. Пловдив.

Възпитаниците на духовните заведения бяха водени от техния преподавател по дисциплина „Литургика“ – д-р Делян Тодев, който е и инициатор на събитието. Лекцията се водеше от д-р Петко Георгиев, който е Главен библиотекар и завеждащ отдел „Специални сбирки“ при Пловдивската народна библиотека.

Бъдещите свещенослужители на Българската православна църква имаха възможността да се докоснат и да видят с очите си част от колекция „Специални сбирки“, които се съхраняват в Народната библиотека. Ръкописите, които се видяха са: Изборно Евангелие (Апракос) на гръцки език от края на Х-ти, началото на XI-ти век, Скепчански Апостол от XII-ти век, Псалтир от 1638 г., Възрожденските книги – Неделник на св. Софроний Врачански от 1806г., Рибния буквар на д-р Петър Берон от 1824 г., Офортите на Рембранд и др.

Бяха показани редки първопечатни книги като: Четириевангелието на йеромонах Макарий, печатано през 1512 г. в Търговище; Венецианските издания на Божидар Вукович – Октоих от 1536 г. и Часослов на Яков Крайков от 1566 г.

Ръководството на ДУ ПДС и ПДА „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Пловдив изказва благодарност за любезното домакинство на д-р Георгиев и Народна библиотека „Иван Вазов“ – гр. Пловдив.

Споделете с приятели или колеги