Патронен празник – 11.05.2018

Днес, 11 май, Пловдивската духовна семинария и Православна духовна академия „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязаха своя патронен празник.

Архиерейска св. Литургия за празника на Пловдивската духовна семинария и Православната духовна академия

На 11 май, когато Светата Църква и цялата българска земя се прекланят пред светите равноапостолни славянобългарски просветители и наши неуморни застъпници пред Христа Бога – светите братя Кирил и Методий, Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий“ и Православната духовна академия тържествено отбелязаха своя патронен празник.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави празничната св. Литургия в храма на двете духовни училища. С архиерея съслужиха Негово Високопреподобие архимандрит Самуил, игумен на Бачковската света обител, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов – ректор на семинарията и академията и епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при митрополията, ставрофорен свещеноиконом Георги Тодев, архиерейски наместник на Хасковска духовна околия, свещеноиконом Виктор Христев, ефимериите свещеник Георги Гугов и свещеник Георги Аврамов, протойерей Иван Генов от Старозагорска епархия – преподавател по апологетика в академията, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни антифонно семинаристкият хор, разделен на два клироса, ръководени от протопсалт Георги Радев и преподавателите по източно-църковно пеене  г-н Тянко Николов и г-н Георги Гьорчев.

На богослужението присъстваха ръководствата на двете духовни училища, преподаватели, учащите в тях семинаристи и студенти, възпитатели, служители, както множество бологюлибиви миряни. Празникът бе уважен и от областния управител на Пловдив г-н Здравко Димитров, неговият заместник г-н Димитър Керин, бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-а бригада „Специални сили” и началник на Пловдивския гарнизон, старши комисар Атанас Илков, директор на Областната дирекция на МВР, г-жа Иванка Киркова, началник на Регионалния инспекторат по образование, ктитора на много храмове в Пловдивска епархия г-н Вакрил Запрянов, ктитора на новия храм на семинарията и академията д-р Георги Тонев, г-жа Недка Чолакова, завеждаща Културно-просветния отдел на Пловдивска митрополия, представители на държавността и общественици.

Присъстващите с искрена вяра и благоговение въздигнаха своя духовен взор към Всеподателя Бога, прославяйки и  благодарейки Му с признателност за дивното дело и равноапостолния подвиг на светите братя Кирил и Методий. Вдъхновено слово за техния велик и труден живот произнесе ученикът от 12-и клас на семинарията Теос Местан, отличник на своя випуск, което завърши с думите:

„Свято и важно за нас е делото на светите равноапостоли – тяхната писменост, дадена нам, ни е запазила досега и продължава да ни крепи като един народ, опазвайки ни от врагове и заблуди като например триезичната ерес. Нека се молим на светите братя Кирил и Методий да ни помагат и напътстват във всяко богоугодно начинание. По техните молитви да се утвърждаваме в Православието, като се обичаме взаимно. Амин.”

В края на светата Литургия Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай се обърна с поздравително слово към всички бъдещи пастири и учители на църквата ни и техните преподаватели. Архиреят говори за милостивия Божи промисъл светлината на богопознанието да огрее българската земя и целия славянски свят благодарение на дивните Божи угодници – светите братя Кирил и Методий, техните ученици и последователи. Митрополита нарече днешния ден „светъл празник, дивно тържество”.

„Когато празнувам този ден, с гордост си спомням думите на поета: „И ний сме дали нещо на светът /и на вси славяни книга да четат.” Особено значим този ден е за Пловдивската духовна семинария и Пловдивската духовна академия, защото те осъществяват своята високоотговорна мисия в съвременния живот под покрова, с насърчението и вдъхновението на светите равноапастолни братя св. св. Кирил и Методий. Първата книга, която превели на български език, първата книга, която прочел на български език народа ни, е Светата Библия” – каза митрополит Николай. Архиереят изтъкна огромното значение на Светата Православна вяра през тъмните векове на робството и Божествената истина, направила ни свободни духом дори тогава.

„Не друг, а вярата, Църквата, победи робството. Пет века нямаше нито държава, нито училище, а техните функции изпълняваше Църквата. Колко е страшно, когато наши съвременни държавници забравят, че българското училище е рожба на Българската православна църква.  Колко е страшно, когато нашият народ забрави, че българските будители са български духовници. Но „не се гаси туй, що не гасне” – тоя пламък на вярата, който Бог преди повече от 1100 години е запалил в душата на нашия народ и е благоволил този народ да има своя автокефална българска църква, която през вековете, а и до скончание века ще пребъде като „стълб и крепило на истината” (1 Тим 3: 15).  Да благодарим на Бога, че този изстрадал народ Бог е укрепил благодатно и го е дарил с най-важното – светлината на богопознанието.”

„Богословието е доближаване до Бога.  А доближаването е молитва към Бога, вяра в Бога, надежда на Бога и любов към Бога и към ближните. В това се заключава и смисълът на цялото Писание, на Стария и Новия завет.  Дерзайте, скъпете времето на вашето обучение, постъпете разумно като мъдри, защото „дните са лукави”(Еф. 5:16) и бързо, безвъзвратно отминават, за да се влеят в безспирния поток на времето.”

Архипастирят на Пловдивска епархия призова всички учащи да се стремят към най-голямото богатство – да придобият Господа Иисуса Христа в душите, мислите и чувствата си и Му отдадат  целия си живот в достойно служение. В края на словото си митрополит Николай честити празника на всички и препопаде поздрава и първосветителския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Светия Синод на БПЦ.

Ректорът на двете духовни училища ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов благодари със синовна обич от името на преподавателите, учениците и студентите на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай за архипастирската грижа, примера, напътствията и всегдашната подкрепа при обучението на бъдещите пастири и богослови. Ректорът изтъкна факта, че Духовната академия бе създадена благодарение на митрополит Николай и нейният първи випуск ще завърши през настоящата година.

Поздравително слово от името на Специалните сили на БА и христолюбивото войнство на Пловдивския гарнизон прочете бригаден генерал Явор Матеев. В него той пожела на всички бъдещи пастири и учители да преподадат и на идните поколения православната ни вяра, духовните ни ценности и любовта към Родината.

За щедрата помощ за завършване на новия храм на Пловдивската духовна семинария и Православната духовна академия с благодарствена грамота бе награден ктиторът д-р Георги Тонев.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

Споделете с приятели или колеги