person152

8 девойки в Духовната академия в Пловдив

11 юли 2014, http://www.plovdiv-online.com

На 10 юли 2014 г. се проведе първият кандидат-студентски изпит за прием в новооткритата Православна духовна академия „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив.

Петдесет и трима са кандидатите, които се явиха пред изпитната комисия. Осем от тях са жени.

Критериите, по които се оценяват кандидат-студентите са умение да се представя аналитично съдържанието на определен въпрос и участието на личния опит при формулиране на теоретичния отговор. Класирането на кандидатите става по бал, който се формира от общия успех от дипломата за средно образование, оценките по БЕЛ и История, и оценката от кандидатстудентския изпит.

Резултатите от изпита и класирането ще излязат на 16 юли 2014 г. Всеки кандидат-студент ще може да провери своята оценка на място в канцеларията на Академията.

Православна духовна академия „Св. св. Кирил и Методий“ е висше богословско училище под ръководството на Българската православна църква. За духовен наставник на висшето учебно заведение Св. Синод определи Пловдивския митрополит Николай.

Курсът на обучение в ПДА е четири годишен. Студентите, които успешно издържат всички изпити през целия курс на обучение и защитят дипломна работа или издържат успешно определените за това изпити, получават диплома за завършено висше богословско образование и се ползват с правата, които им дават специалните разпоредби и постановления на Св. Синод относно работните места, които се заемат от лица със завършено висше богословско образование. Завършилите ПДА могат да се реализират като свещенослужители, църковнослужители, учители за българските духовни училища и др., а също така и в областта на християнската просвета, духовната култура и църковната администрация.

Семестриалните такси в ПДА са съобразени със социалните ангажименти на Българската православна църква и са съответно 170 лв.(за редовна форма на обучение) и 114 лв. (за задочна форма на обучение).

По желание студентите ще могат да се възползват от пансиона на Академията.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>