church13

Липсват православни свещеници

3 ноември 2014 г.  http://dariknews.bg

Има голяма нужда от кадри в Българската православна църква. В страната има около 1000 духовници, като се има предвид, че 84 % от населението ни се определя като православни християни. Това заяви пред Дарик радио ректорът на Пловдивската  духовна академия „Свети Свети Кирил и Методий“ ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов. По думите му, броят на българските свещеници е малък и в сравнение с поместните  църкви в Румъния, Гърция, Сърбия, Македония и Русия.

Липсата на кадри и заниженото качество на обучение в богословските факултети и университетските катедри по теология са основните причини за създаването на Православната духовна академия, заяви зам.-ректорът Димитър Мирчев. Според него архиереите на църквата са били лишени от достъп до тези учебни звена и възможността да упражняват контрол дали преподавателите там са православни, протестанти или сектанти.

Свещениците в Пловдивската епархия са около 270 души, но има дефицит на монаси в манастирите. Във висшето учебно заведение има 47 задочници и 20 редовни студенти. Сред тях са компютърни специалисти, педагози, икономисти и украински духовник. В задочната форма се обучават 15 жени, а мъжете в зряла възраст имат желание да се оттеглят в манастирите, след като завършат.

Православната духовна академия „Свети Свети Кирил и Методий“ е създадена в Пловдив в края на 2013-та година с решение на Светия синод на Българската православна църква и нейният духовен наставник е Пловдивският митрополит Николай.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>