Жените само задочно в духовната академия

 

23 януари 2014 г., www. standartnews.com

Пловдив. Жените ще могат да учат само задочно в новата Духовна академия в Пловдив. Причината е, че студентите в университета на Църквата ще живеят в пансион и затова в редовно обучение ще се приемат само младежи.
На заседанието си в сряда Светият синод е одобрил Правилника за дейността на Православната духовна академия „Св. св. Кирил и Методий“, научи „Стандарт“ от ректора й отец Добромир. Той ръководи и Семинарията в Пловдив. Академията е на пряко подчинение на Синода, а духовен наставник й е митрополитът под тепетата Николай.
Студентите ще бъдат приемани в 4 факултета и ще учат общо 8 семестъра редовно и задочно. Още от тази академична година ще започне приемът на първокурсници. Задочниците ще стартират през септември, а редовните – през октомври. Академията ще е в сградата на Семинарията. В нея е сниман легендарният филм „Вчера“.
Синодът взе решението за създаване на университета преди Коледа по предложение на дядо Николай. Висшето училище ще е на издръжка на Църквата. В момента Синодът не може да влияе върху учебната програма на богословските факултети. Според архиереите напоследък от тях излизат абсолвенти с ниска богословска, певческа и литургическа подготовка.
След заседанието на Синода вчера патриарх Неофит и част от владиците се срещнаха с шефа на фонд „Земеделие“ Мирослав Николов. Обсъдени били възможности за финансиране на църковни проекти с европари.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>