Духовен наставник – Негово Високопреосвещенство † Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

Митрополит Николай

Светското име на митрополит Николай е Николай Методиев Севастиянов. Роден е на 19.07.1969 г. в гр. София. Средно образование завършва в родния си град през 1988г. След отбиване на военна служба, продължава образованието си в Софийската духовна семинария, а от есента на 1990 г. e студент в Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски” . На 06.12.1990 г. е постриган  в монашество от Врачанския митрополит Калиник. От 1992 г. йеродякон Николай преминава на служение в Софийска епархия и служи като празничен дякон при ПКСХП „Св. Александър Невски”. На 17.05.1993 г. в столичния храм „Св. Николай Софийски” е ръкоположен за йеромонах от Българския патриарх Максим и е назначен за ефимерий при параклиса на Богословския факултет. От есента на 1994г. до 1996г. той е на богословска специализация в Московската духовна академия. След завръщането си в България, през 1996 г. е назначен за ефимерий и преподавател в Софийската духовна семинария. На 29.06.1996 г. по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство. От месец октомври същата година е назначен за протосингел на Софийската митрополия. Като такъв на 07.07.2001 г. в столичния катедрален храм „Св. Неделя” е хиротонисан в епископски сан с титлата „Знеполски” и е назначен за викарий на Софийския митрополит. На 04.02.2007 г. е избран, а на 11.02. с.г. и канонически утвърден за Пловдивски митрополит.

 

Ректор – Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп

епископ-поликарп-2

Епископ Поликарп /Петър Трендафилов Петров/ е роден на 21 септември 1978 г. в гр. Кюстендил. Завършва основното си образование в с. Блажиево, след което завършва и една година Техникум по машиностроене в гр. Дупница.

През 1994 г. е приет в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. По време на следването си в семинарията на 23 ноември 1996 г. приема монашески постриг в Клисурската света обител „Св. св. Кирил и Методий“, край гр. Вършец. Воден е под мантия от йеромонах Сионий, сега Велички епископ. На 2 март 1997 г. в храма на Софийската духовна семинария от митрополит Геласий е ръкоположен за йеродякон. През 1998 – 1999 г. е изпратен на обучение в гр. Килкис – Гърция в Духовния лицей „Св. св. Кирил и Методий“.

На 27 юли 1999 г. в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин от Видинския митрополит Дометиан е ръкоположен за йеромонах.

През 1999 – 2000 г. е изпратен да следва в Московската духовна академия в Троицко-Сергиевата лавра в Русия.

През 2000-2006 г. следва като стипендиант на Министерство на Външните работи на Гърция Солунския Богословски Факултет при Солунския Аристотелов Университет в катедра „Пастирско богословие“.

От 2002 г. до 2008 г. преминава на послушание в Софийска епархия, като става основател с благословението на Негово Светейшество патриарх Максим и пръв игумен на новоизградения манастир край родното село на св. Йоан Рилски, с. Скрино, наречен Руенски.

Основател е на първото в България Православно радио „Сион“ и на Манастирско издателство.

От 1 август 2008 г., отново се връща на послушание във Видинска епархия, назначен като председател на катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ във Видин, игумен на Бдинския манастир „Успение Богородично“ във Видин и Духовен надзорник на Видинска и Кулска духовни околии.

На 21 декември 2008 г. от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан по решение на Св. Синод на БПЦ е възведен в архимандритско достойнство.

На 27 юли 2014 г. по предложение на Видинския митрополит Дометиан и решение на Светия Синод на БПЦ-БП е хиротонисан в епископски сан с титлата „Белоградчишки“, и до 20 септември 2017 г. изпълнява послушанието викарен епископ на Видинския митрополит.

От 20 септември 2017 г., след блажената кончина на Видински митрополит Дометиан, Белоградчишкият епископ Поликарп е назначен от Светия Синод на БПЦ-БП за викарий на Пловдивския митрополит Николай и ректор на Православна духовна академия „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Пловдив.

Епископ Поликарп е автор на много богослужебни текстове – акатисти, канони, песнопения, духовни стихотворения и разкази. Последните му книги са: „Житие на Видински митрополит Кирил – Блаженият дарител“ и детска книжка за Екзарх Антим Първи – „Антим Първи – любвеобилен отец и грижовен архипастир“. Също така е автор на многобройни статии върху духовното и социално ежедневие на Църквата и хората. Водил е неделното предаване „По пътя към храма“ на Радио Видин, телевизионното предаване „Духовно огледало“ на Телевизия Видин и ежедневната рубрика „Православен календар“ на телевизия „Фанти Г“.

 

Заместник – Ректор – Ставрофорен свещеноиконом  д-р Добромир Костов

Ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - Ректор

Отец Добромир Костов е роден на 5 юни 1975 г. в Асеновград. Към служба на Бога се обръща по настояване на баща си и влиза в първия випуск на възстановената през 1990 г. Пловдивска семинария. Дядо му по майчина линия – Ангел, е бил свещеник.

След като през 1995 г. завършва Семинарията, отец Добромир отбива военната си служба. През 1997 г. влиза в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. През 2001 г. е ръкоположен за свещеник от приснопаметния Пловдивски митрополит Арсений и е назначен като енорийски свещеник в селата Червен, Орешец и Добростан, всички в Асеновградската духовна околия. През 2004 г. след приемането на Закона за вероизповеданията, който сложи край на разкола, митрополит Арсений го назначава за председател на храм „Св. Димитър“ в Асеновград. Дотогава тази църква е била управлявана от разколници.

През 2008 г. новият митрополит на Пловдив Николай го взима за протосингел на епархията, а година по-късно става ректор на Семинарията. Преподава Литургика и Пастирско богословие.

Паралелно е и.д. игумен на Араповския манастир, където освен духовна развива и стопанска дейност. Отец Добромир ръководи и две ключови комисии в митрополията – строителната и по европроектите.

Семеен е, има две деца.

 

Заместник – Ректор – д-р Димитър Мирчев

Dimitar_Mirchev

Димитър Мирчев е роден през 1976 г. в Пазарджик. Завършва с пълно отличие Семинарията в Пловдив през 1995 г. През 2000 г. завършва с отличие Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Завършва и втора магистърска степен във ФКНФ при СУ „Св. Климент Охридски“ в специалност „Антична култура и литература“. През 1998 г. става възпитател в Семинарията в София, а след година се прехвърля в Пловдивската. От 2008 г. е зам. ректор по учебно-възпитателната дейност на Пловдивската духовна семинария. От 1 февруари 2014 г. поема същия ресор като заместник – ректор в Православна духовна академия „Св. св. Кирил и Методий“. Преподава латински и старогръцки език в Семинарията, латински език с медицинска терминология в Медицинския университет в Пловдив. Хоноруван преподавател е по латински и старогръцки език в ПУ „Паисий Хилендарски“. Автор е на монографията „Православната християнска традиция, изразена и съхранена чрез храмовото строителство от ІV – ХХ век“, както и на множество научни статии.