Църквата с университет

20 декември 2013 г., www.standartnews.com

София. Църквата прави университет под тепетата. По молба на митрополит Николай Светият синод благослови в Пловдив да бъде открита Православна духовна академия „Св. св. Кирил и Методий“. Приемът на студенти ще започне от есента на 2014 г., обясни пред „Стандарт“ ректорът й отец Добромир Костов. Духовен наставник на академията ще е дядо Николай.
Обучението ще е в 8 семестъра, редовно и задочно. На първо време новият университет ще е на пълна издръжка на църквата. ВУЗ-ът ще кандидатства за акредитация, за да се признават дипломите му от държавата. Процедурата трае поне 6 месеца, поясни шефът на Националната агенция за оценяване и акредитация проф. Боян Биолчев. След това парламентът трябва да гласува създаването на духовната академия.

Синодът даде срок до 20 януари на отец Добри да изготви учебен план, правилник и бюджет на академията, които да бъдат одобрени от архиереите.

„През последните 21 г. постепенно и неусетно се създаде дистанция между Св. синод и висшите богословски училища, която не е полезна нито за църквата, нито за богословието“, казва в мотивите си до архиереите дядо Николай. Според него последните випуски показват ниско ниво на богословската подготовка, както и силно занижена певческа и литургическа. „Силно намалява броят на кандидат-студентите; в редиците на преподавателите богослови влизат много небогослови без санкцията на епархийския митрополит и Св. синод; учебните планове по богословие са адаптирани към университетските програми и постепенно се отдалечават от традицията на духовната академия“, пише още дядо Николай. И добавя: „Смятам, че имаме належаща потребност от възстановяването на висше богословско училище под ръководството на Св. синод, което да подготвя достойни свещенослужители, църковнослужители и учители по вероучение“.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>