Социален жест на Църквата за випуските от духовната академия

 

25 март 2014 г. , www.plovdivskinovini.com

Православна духовна академия “Св. св. Кирил и Методий”, която ще отвари врати в Пловдив за първия випуск студенти през учебната 2014/2015 година от септември прави социален жест към желаещите кандидати. Ректорът ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов заяви, че таксите на студентите ще бъдат адекватни с тежкия социален живот на българите. „ За редовното обучение ще се плаща една минимална работна заплата, а за задочното ще е 2/3 от минималната работна заплата. В тази сума влиза пълен пансион с три хранения на ден при нас. Това е един социален жест на Българската църква.”, каза ректорът отец Добромир Костов. Той обяви, че във висшето научно-богословско и образователно учебно заведение освен мъже ще се приемат и  жени. За разлика от Богословските факултети при приема ще е задължително представянето на кръщелно. „При Богословските факултети не се иска този документ и за това те могат да обучават и хора от други вери, но при нас ще се обучават само православни християни.”, каза отец Добромир Костов. Мъжете могат да избират между редовна и задочна форма на обучение, а за жените е предвидена единствено възможността за задочно обучение. Богословското образование в Православната духовна академия се придобива за 4 години -8 семестъра. Конспектът с въпроси ще бъде готов през април, а на 10 юли ще е изпитът.

Завършилите могат да се реализират като свещенослужители, църковнослужители и учители по вероучение.  Катедрите в Православната духовна академия “Св. св. Кирил и Методий” са четири – Библейско богословие, Систематично богословие,  Историческо богословие и Практическо богословие.  По програма учебните занятия на студентите се провеждат в сградата на Пловдивската духовна семинария “Св. св. Кирил и Методий”, която е определена и за седалище на Православната академия.  Предвидено е в едноименния учебен параклис,  студентите богослови ежедневно (сутрин и вечер) да участват в богослужението като четци, певци, проповедници и иподякони с учебно-практическа цел.

Тази сутрин на Благовещение в Пловдивската духовна семинария се проведе тържествен ритуал по предаване на знамето от завършващия випуск. Традицията датира от трийсетте години на 20 в. Състои се на Благовещение, защото в миналото на този ден са завършвали семинаристите. “Вярвай в Бога” “Обичай България” – това са думите, извезани на знамето на Пловдивската духовна семинария “Св. св Кирил и Методий”. За учениците знамето е материализиран символ на християнските нравствени ценности и морал, преподавани в Семинарията и усвоявани от тях самите. С акта на предаването завършващият випуск дава заръка на следващият клас да пази неопетнено името на училището, да съхранява ценностите и традициите в духа на християнската вяра и българщина. „Знамето и девизът извезън върху него са символа на Семинарията и те ръководят нашите ученици за да станата допри пъстири на народа. Ние ги учим да работят заедно в екип, защото такова е Божието учение. Те добиват навиците за живота и да търсят Бог“, заяви ректорът отец Добромир Костов.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>