Набират жени за задочно обучение в новата духовна академия

02 април 2014, www.marica.bg

Първата духовна академия на Българската православна църква отваря врати в Пловдив на 1 септември 2014 г. Тя се създава с благословението на Светия синод по молба на митрополит Николай, когото висшият клир натовари с мисията да бъде духовен наставник на новосъздаденото висше училище. Уникалната по рода си школа ще се помещава в сградата на Пловдивската духовна семинария, ще се ръководи от ректора ставрофорен иконом Добромир Костов и ще се финансира от БПЦ. Студенти в Православната духовна академия могат да бъдат всички български граждани, завършили средно образование. Ще има две форми на обучение – редовно и задочно. Мъжете ще живеят в пансион – спалните на Семинарията. Жените ще се приемат само във втората – задочно обучение. Според учебния план, одобрен от Светия синод, обучението ще е в 8 семестъра. Задочниците стартират през септември, а редовните – през октомври. Приемът вече е отворен. Учебният план на Академията е одобрен от архиереите на Църквата. Всички дисциплини, които ще се изучават, са в унисон с  традицията на духовността у нас. Новият университет ще кандидатства за акредитация пред Министерския съвет на България, за да се признават дипломите му от държавата. След като мине тази процедура, Народното събрание ще обяви създаването на Духовната академия в Пловдив. Смятам, че имаме належаща потребност от възстановяването на висше богословско училище под ръководството на Светия синод, което да подготвя достойни свещенослужители, църковни служители и учители по вероучение. През последните 21 г. постепенно и неусетно се създаде дистанция между Светия синод и висшите богословски училища, която не е полезна нито за Църквата, нито за богословието, последните випуски показват ниско ниво на богословската подготовка, както и силно занижена певческа и литургическа култура, допълва владиката, аргументира предложението си митрополит Николай. Той неведнъж е алармирал за кадровия проблем на БПЦ.
Новата духовна академия ще използва всички дадености на Пловдивска духовна семинария “Свети свети Кирил и Методий”. Сградата има добре оборудвани пансионатен и учебен корпус с изцяло подновена санитария, а също и концертна зала за 200 зрители. Ежедневно работи кухня и трапезария, перален комплекс, баня, зала за тенис на маса. Има и медицински стационар. Тази историческа сграда се вписа и в българското кино с легендарния филм “Вчера”. В двора на Семинарията актьорът Георги Русев като директор на гимназията произнесе прословутата реплика “Той ще види кон боб яде ли” по повод на поведението на Христо Шопов – ученик във филма. В Семинарията в Пловдив се обучават 60 възпитаници – от 7-и до 12-и клас. След петгодишния курс на обучение семинаристите получават диплома за завършено средно богословско образование, която им дава право да продължат образованието си във висше учебно заведение или да започнат работа в структурите на Българската православна църква.
Сградата паметник на културата
Първите градежи в този имот са от 1890 г. Архитект е известният някога архитект Мариано Пернигони, а строителството е възложено на майстор Марко. Постройката е в стил неокласицизъм, еклектика и имитация на европейски образци с привнесени романтични елементи. От 10 август 1981 г. учебната и пансионната сграда са обявени за архитектурен и исторически паметник с национално значение. В двора на Семинарията са експонирани археологически лапидарни паметници от II-IV век след Христа, класическия период на римския Тримонциум.
Историята на училището
Пловдивската семинария съществува още през царско време. Първата учебна година е през 1915 г. Пръв ректор на Пловдивската семинария е архимандрит Евтимий, през 1923 г. става архимандрит Панарет. По негово време тази сграда се купува от Френския колеж и се дава на Семинария, веднага се освещава параклисът на светите братя Кирил и Методий, в който извършват богослужения всеки ден и днес. След 1942 г. духовното училище се евакуира от Пловдив и се устройва в Бачковския манастир. Там е пренесено най-ценното от богатата семинарска библиотека, но пожар през нощта на 10 декември 1947 г. унищожава много томове. През 1950 г. Семинарията е закрита по решение на комунистическата власт в нашата държава и там се настанява Училището за сценични кадри. Възстановяването на сградата като духовно училище става през учебната 1990/1991 година.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>